شناسه خبر : 155825
تاریخ انتشار : یکشنبه 12 فروردین ساعت 15:05
آذرماه 1402 | چه کار کنیم تا مهاجرت نخبگان نگران‌مان نکند؟

نورنیوز موضوع مهاجرت نخبگان و متخصصان را بررسی می‌کند

آذرماه 1402 | چه کار کنیم تا مهاجرت نخبگان نگران‌مان نکند؟

موضوع کوچ،‌ تردّد،‌ تبادل و مهاجرت دانشمندان و نخبگان علمی، موضوعی نوپدید نیست و همواره در همه زمان‌‌‌ها و سرزمین‌‌‌ها و کشورها با درجاتی از شدت و ضعف وجود داشته است. در ایران امروز،‌ مبتنی بر آمارهایی که هنوز در مورد دقت آن اما و اگرهای زیادی وجود دارد موضوع مهاجرت به یکی ازدغدغه‌‌‌ها و چالش‌‌‌‌های اجتماعی تبدیل شده است.

نورنیوز ـ گروه فرهنگ و جامعه: سخنان مختصر و سربسته‌ای که دو مسئول دولتی،‌ ظرف یک هفته اخیر پیرامون موضوع مهاجرت نخبگان مطرح کردند بار دیگر توجه طیف‌‌‌‌‌هایی از مردم را به این پدیده  جلب کرد. در اتفاق اول، روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور درباره موضوع مهاجرت شرکت‌های دانش بنیان گفت: «به عنوان یکی از مجموعه‌های درگیر با مساله خوب است به شما بگویم آمار مجموعه‌ها، افراد و شرکت‌های مهاجرت کننده در حال حاضر اصلاً خطرناک نیست.» ( مهر / 22 آبان). در اتفاق دوم،‌ الهام یاوری، معاون وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان (سمپاد) ، وقتی در یک گفت و گوی تلویزیونی در برابر این سئوال قرار گرفت که «آیا مهاجرت در بین سمپادی‌ها بالا است؟ »،جواب داد: « بله،‌ خیلی پایین نیست و شبیه فارغ التحصیلان دانشگاه‌های خوب کشور و کم و بیش همان عدد است.» (ایسنا / 27 آبان).  همین دو پاسخ کوتاه، ‌کافی بود تا سئوال از وضعیت و نرخ مهاجرت نخبگان، در محافل فرهنگی و رسانه‌ای دوباره مطرح شود. اکنون سئوال این است که:

 آیا در موضوع مهاجرت، اتفاقات جدیدی رخ داده و وضعیت تازه‌ای پیدا شده است؟

و اگر آری، آیا باید از این تغییرات نگران بود و آنها را خطرناک دانست؟

و آیا امروز چنانکه برخی رسانه‌‌‌ها یا فعالین دانشگاهی مطرح می‌کنند، با یک روند فراگیر و معنادار تحت عنوان «موج مهاجرت نخبگان» مواجه هستیم؟

واقعیت یا توهم؟ عادی یا خطرناک؟

پیش از هرچیز باید دانست که در حوزه نرخ مهاجرت،‌ خصوصا مهاجرت متخصصان و نخبگان، ما با نوعی ابهام یا شاید اغتشاش آماری مواجهیم. در پایگاه‌‌‌‌های رسمی مراکز متولی نخبگان علمی،‌ داده‌‌‌‌های نظام مندی در این زمینه وجود ندارد. در این بین،‌ چیزی که در دسترس است نتایج تحقیقات چند نهاد در درون دانشگاه هاست. یکی از این نهادها‌،‌ «رصدخانه مهاجرت ایران» است که ذیل پژوهشکده سیاست‌گذاری دانشگاه صنعتی شریف فعالیت می‌کند. هرچند نتیجه تحقیقات این نهاد دانشگاهی الزاما مورد تأیید نهادهای بالادستی مدیریت علم در کشور نیست اما شاید به عنوان یکی از منابع تحقیقاتی بتوان به داده‌‌‌‌های آماری آن، محتاطانه توجه کرد. غیر از این منبع آماری،‌ اظهارات و تحلیل‌‌‌‌‌هایی هم از سوی مدیران و مسئولان یا دانشگاهیان و محققان در بحث کلان مهاجرت وجود دارد که کمابیش قابلیت استناد و استفاده دارند. طبق داده‌‌‌‌های رصدخانه مهاجرت ایران و نیز بررسی‌‌‌‌های برخی از دانشگاهیان، اکنون موضوع مهاجرت به موضوعی مطرح در عرصه عمومی تبدیل شده است.

برخی از پژوهشگران مسائل اجتماعی،‌ حتی ادعا کرده اند که مسأله مهاجرت، یکی از پنج مسأله بزرگ اجتماعی در ایران امروز است که البته جای تامل و مداقه زیادی دارد. به زعم ایشان، حتی در غیاب داده‌‌‌‌های رسمی و دقیق آماری،‌ بازهم می‌توان نشانه‌‌‌‌های آشکاری یافت که هم از افزایش «میل به مهاجرت» حکایت دارند و هم از افزایش «اقدام به مهاجرت». موضوع کوچ،‌ تردّد،‌ تبادل و مهاجرت دانشمندان و نخبگان علمی، البته چیزی نوپدید نیست و همواره در همه زمان‌‌‌ها و سرزمین‌‌‌ها و کشورها با درجاتی از شدت و ضعف وجود داشته است. حتی گاهی گفته شده است که یکی از شاخص‌‌‌‌های پویایی علمی جوامع، رفت و آمدی است که بین نهادهای علمی و تخصصی یک جامعه با همین نهادها در سایر جوامع صورت می‌گیرد. به این اعتبار، ‌نفس مهاجرت و رفت و آمد نخبگان، ‌الزاما نشانه یک نقص یا آفت نیست.

با اینحال نمی توان انکار کرد که در ایران امروز،‌ موضوع مهاجرت به یکی ازدغدغه‌‌‌ها و چالش‌‌‌‌های اجتماعی تبدیل شده است. داده‌‌‌‌های یک پژوهش دانشگاهی هم ابعادی از این موضوع را تأیید می‌کند. علاوه بر این،‌ با دقت روی داده‌‌‌‌های همان تحقیق،‌ می‌توان به ویژگی‌‌‌‌های جدیدی در روند مهاجرت‌‌‌‌های سالیان اخیر (خواه در ایران و خواه در سایر کشورها) دست یافت.

شاید از این میان، سه ویژگی قابل توجه تر باشد:

1- اولین ویژگی در دور جدید مهاجرت‌‌‌ها در کشورهای مختلف، تغییر آن از حالت همه گیری محدود (اپیدمی) به همه گیری شایع و فراگیر (پاندمی) است. به بیان روشن تر اگر در گذشته،‌ مهاجرت عمدتا به گروه‌‌‌‌های خاصی از لایه‌‌‌‌های اجتماعی محدود می‌شد اکنون تقریبا در تمام لایه‌‌‌ها و قشرها و طبقات اجتماعی با پدیده میل به مهاجرت و اقدام به آن مواجهیم.

برخی صاحبنظران  ترجیح داده اند برای توصیف این وضعیت جدید،‌ از تعابیری مثل «توده‌ای شدن مهاجرت‌‌‌ها یا مهاجرت توده گانی» استفاده کنند. معنای این تعبیر آن است که مهاجرت از مقوله‌ای که عمدتا در اختیار و اراده یک یا چند گروه و طبقه اجتماعی است بیرون آمده و به پدیده‌ای آسان و امکانپذیر برای تمام طبقات تبدیل شده است. یکی از دلایل غیر قابل انکار شکل گیری چنین پدیده‌ای در بیشتر کشورهای جهان، توسعه ابزارها و فناوریهای ارتباطی است و آسان شدن دریافت اطلاعات درست یا غلطی است که به آسانی  در خصوص شرایط متفاوت کشورهای هدف از سوی علاقه مندان به مهاجرت دریافت می‌شود.

رصدخانه مهاجرت ایران مدعی شده است که در فاصله سال 2010 تا 2021 سالانه به طور متوسط حدود 86 هزار ویزا یا اجازه اقامت غیرتوریستی برای ایرانیان صادر شده است. این،‌ نصاب جدیدی در موضوع مهاجرت است. همین نهاد خبر داده که در یک نظرسنجی اینترنتی با حضور بیش از 12 هزار نفر به این نتایج رسیده است: 17 درصد اصلا تمایلی به مهاجرت ندارند؛‌ چهار درصد مهاجرت کرده اما تمایل قطعی به بازگشت دارند؛‌ 46 درصد تمایل به مهاجرت دارند؛ 15 درصد برای مهاجرت اقدام کرده اند؛‌ 15 درصد هم مهاجرت کرده اند.

۲- ویژگی دوم،‌ تغییر هرم سنی و جهت گیری تخصصی مهاجران است. در این تغییر مهم، مهاجرت از پدیده‌ای بزرگسال به پدیده‌ای جوانانه تبدیل می‌شود. وقتی رئیس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان،‌ آمار مهاجرت سمپادی‌‌‌ها را که نوعا سن شان زیر 19 سال است، در حد آمار مهاجرت دانشجویان معرفی می‌کند به این معناست که میل به مهاجرت، در موج جدید، طیف سنی پایین تری را درگیر کرده و بنابراین میانگین سنی مهاجران ایرانی را دستخوش تغییراتی کرده است. علاوه بر این شواهدی  از مهاجرت متخصصان و نیروهای ماهر و کارآزموده و نیز نخبگان هم به چشم می‌آید که باید مد نظر قرار گیرد. تراز 17 هزار دانشجوی ایرانی در خارج در سال2000 میلادی، به عدد 66هزار در سال 2020 رسیده است. آمارهایی درباره مهاجرت متخصصان و کارکنان ماهر هم اعلام شده است.

۳- و بالاخره ویژگی سوم، آن است که در موج جدید مهاجرت، میل به بازگشت مهاجران تنزل پیدا کرده است. مؤسسه نظرسنجی گالوپ در تحقیقی که البته مبنای پژوهشی اش چندان روشن نیست ادعا کرده نرخ میل به بازگشت در میان مهاجران ایرانی تقریبا یک درصد است در حالی که میانگین جهانی در حدود 7 درصد است. پیمایش رصدخانه مهاجرت ایرانیان نیز نرخ میل به مهاجرت و میل به بازگشت را در میان قشرهای اجتماعی مقایسه کرده که براساس آن،‌ مثلا میل به مهاجرت در دانشجویان،‌بیش از 34 درصد است اما میل به بازگشت در آنان، کمتر از 20 درصد.

نوع تازه‌ای از مهاجرت

این ویژگی‌‌‌‌های سه گانه البته اختصاصی به ایران ندارد و تقریبا در تمام جغرافیای جهانی مهاجرت، کمابیش شاهد چنین تحولاتی هستیم. آنچه در این تحولات اهمیت اساسی دارد وزن «عوامل رانشی» و «عوامل انگیزشی» است. به بیان دیگر در برخی کشورها،‌ آنچه باعث رشد نرخ مهاجرت نخبگان می‌شود عوامل رانشی داخلی است و در برخی دیگر از کشورها، عوامل انگیزشی کشورهای مقصد عامل اصلی رشد مهاجرت هاست.‌ پژوهشگران مسائل اجتماعی ایران،‌ مدتی است هشدار می‌دهند که در موج جدید مهاجرت ایرانیان، میزان عوامل «رانشی» مهاجرت تقویت شده است.

گاهی از این دو قسم مهاجرت با عنوان «مهاجرت از» و «مهاجرت به» یاد می‌شود. در نمونه‌‌‌‌های «مهاجرت از»،‌ چیزی که برای فرد مهم و تعیین کننده است ترک کشور مبدأ است در حالی که در نمونه‌‌‌‌های «مهاجرت به» آنچه اهمیت اصلی را دارد رسیدن به کشور مقصد است. به طور قطع تاثیر فضا سازی‌‌‌‌های منفی رسانه‌‌‌‌های خارجی که هدف گذاری اصلی آنها ارائه و القا تصویری نا مطلوب از کشور و همچنین تشویق به مهاجرت برای زندگی بهتر مبتنی بر گزاره‌‌‌‌‌هایی که بخش زیادی از آنها ریشه واقعی ندارد در ایجاد شرایط جدید موثراست. این مهم زنگ خطری چند باره برای دستگاه‌های اطلاع رسانی متعدد کشور و به ویژه رسانه ملی است که ضمن توجه به این موضوع، نسبت به برنامه ریزی هوشمند برای مقابله با جریان سازی‌‌‌‌های سوء اقدام کنند.

با این اوصاف، اگر بتوان به آمارهایی که نهادهایی مثل رصدخانه مهاجرت ایران ارائه کرده اند اعتماد کرد، به نظر می‌رسد تجدیدنظر در سیاست‌‌‌‌های مربوط به مهاجرت‌‌‌ها خصوصا مهاجرت نخبگان و متخصصان در ابعاد مختلف ضروری باشد. تکرار این نکته خالی از لطف نیست که رشد مهاجرت نخبگان،‌ موضوعی عام و جهانی است و اختصاصی به ایران ندارد و بنابراین چه بسا درحال حاضر موضوعی مخاطره آمیز و خطرناک نباشد اما چنانچه در این مرحله سیاست‌‌‌‌های نوینی طراحی و تدارک نشود چه بسا با مخاطره‌ای بالقوه مواجه شویم. حتی اگر آمار مهاجرت نخبگان را مثل معاون علمی رئیس جمهور، بالفعل خطرناک ندانیم آمار رئیس سمپاد تاحدودی نگرانی آور است. به این اعتبار، شتاب دادن به عواملی که می‌تواند نخبگان را به ماندن در میهن یا برگشتن به میهن پس از مهاجرت‌‌‌‌های علمی تشویق کند ضروری است.

می‌توان به پدیده مهاجرت هم بدون هراس افکنی‌‌‌‌های شتابزده و جهت دار نظر کرد و آن را به موقعیتی برای مشارکت جامعه علمی ایران در چرخه تولید دانایی در جهان تبدیل کرد.  استفاده از تجربیات چین و هند که در رأس کشورهایی اند که بازار مهاجرت‌‌‌‌های نخبگان و متخصصان را در اختیار دارند اینجا به کار می‌آید. باید سیاست‌‌‌‌های حمایت از نخبگان را مدام به روز و بازسازی کرد تا در نمایشگاه جهانی مهاجرت ها، ایران بیش از آنکه با عنوان «فرار نخبگان» متهم شود در ویترین «تبادل نخبگان» بنشیند.

در چنین وضعیتی با آسودگی می‌توان از آمار مهاجرت نخبگان خوف نکرد و آن را خطرناک ندانست.


نورنیوز
نظرات

هشدار؛ برف، سیل و یخبندان در راه است/خطر کولاک؛ مسافران برگردند

انهدام 90 درصد موشک‌های سوریه از سوی رژیم اسرائیل/روسیه به دنبال حفظ پایگاه‌هایش در سوریه

اسرائیل و آینده سوریه!

10 دلیل ناکارآمدی فشار حداکثری امریکا علیه ایران

پزشکیان از مردم درخواست کرد؛ 2 درجه‌ دمای گرمایش منازل را کم کنید

مسجد سلیمان قهرمان لیگ فرنگی شد

پرسپولیس و استقلال در تهران از رقبای آسیایی میزبانی می‌کنند

اسلامی خبر داد؛تامین 20 هزار مگاوات برق هسته‌ای با سرمایه گذاری 80 میلیارد دلاری

چه کسی بر سوریه حکومت خواهد کرد؟

باید صرفه‌جویی در مصرف انرژی را به عنوان یک هنجار در نسل جدید جا بیاندازیم

وضعیت هوای تهران همچنان قرمز / تهران باز هم صاحب «آلوده‌ترین هوا جهان» شد

دبیرکل جنبش انصارالله یمن: رژیم صهیونیستی به فراتر از سوریه طمع دارد

انتشار جزئیات خبر بازداشت 30 شهرک‌نشین صهیونیست به جرم جاسوسی برای ایران

یک هندی قهرمان جدید شطرنج جهان شد

صعود استقلال به یک هشتم نهایی جام حذفی

خاموشی‌ها از سر گرفته می‌شود/ انتشار جداول خاموشی از شنبه/گاز 53 هزار باغ‌ویلا قطع شد+فیلم

8 تیم راه یافته به مرحله یک هشتم نهایی جام حذفی مشخص شد

گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و امارات

پادکست | آیا ماکارونی میتونه باعث مسمومیت بشه ؟ +فیلم

کسب یک مدال طلا و دو برنز جهانی توسط دو وزنه بردار ایران

هشدار؛ کلاهبرداران سود سهام عدالت در کمین هستند

«دوبله خودکار» در یوتیوب ممکن شد

قاتل جوان پس از یک سال تسلیم قانون شد

غرب از برجسته‌سازی نام ایران در سوریه به دنبال چیست؟

تشریح جزئیات 2 قتل خانوادگی در پایتخت

مدیر عامل گروه زر به عنوان مدیر جهادی برتر در عرصه توسعه اقتصادی معرفی شد

ترامپ برای دومین بار شخصیت سال مجله «تایم» شد/ترامپ: به هیچ کس اعتماد ندارم

رویترز ادعا کرد؛ ایران با نظارت بیشتر در فردو موافقت کرد

سفیر ایران: اجازه حمله تروریستی به عراق را نخواهیم داد

استقبال حماس از قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای برقراری آتش‌بس

واکنش غریب‌آبادی به اعتراف گروسی درباره سلاح‌های هسته‌ای اسرائیل

نتایج آزمون کارآموزی وکالت 1403 اعلام شد

نماینده پارلمان انگلیس: بی‌کیفرمانی، اسرائیل را جسورتر کرده است

عرضه انواع سکه طلای ضرب 86 در حراج شنبه

سوریه پسااسد و بایسته‌های سیاست خارجی ایران

غلبه بر «مقاومت» ممکن نیست؛ چرا؟

مختصات رقابت‌های ایران و ترکیه از قفقاز تا شام!

سوریه و خطر فعال شدن گسل‌های قومیتی

از ارکستر موسیقی ملی به افتخار کودکان تا برگزاری جشنواره عروسکی در تهران

محسنی اژه‌ای: بخشی خصوصی نباید در بیان دغدغه‌ها احساس ترس کند

ترکیب استقلال مقابل مس کرمان مشخص شد/ مخالفت صریح اورژانس با برگزاری این مسابقه

باج ندهید؛ پیام صریح قاضی القضات به بخش خصوصی

«رحمان عموزاد» کاندیدای بهترین آزادکار جهان شد

مادری پسر 45 ساله معتادش را به قتل رساند

مراجعه بیماران تنفسی در 10 روز گذشته 21 درصد افزایش یافته است

نور ویدئو | چرا اسرائیل بدنبال نابودی ارتش سوریه است ؟ +فیلم

مکانیسم ماشه؛ نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های پنج شنبه 22 آذر

افتادن آمریکا و اسرائیل از چاله به چاه

شبکه بانکی کشور هزار و 100 همت کمبود سرمایه دارد

مستمری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی 40 درصد افزایش می‌یابد

مرگ سه نفر در تصادفات رانندگی سومین هفته آذر در پایتخت

حداکثر پرداخت ماهانه کارکنان دولت تعیین شد

فرمانده کل سپاه پاسداران: بعضی‌ها انتظار دارند که ما به جای ارتش سوریه می‌جنگیدیم

مدیوم شات | قهوه ی پدری +فیلم

قیمت خودروهای وارداتی کاهش می‌یابد

هوای پایتخت همچنان قرمز است؛ حدالمقدور در خانه بمانید

وزارت دفاع روسیه: حمله اوکراین به پایگاه نظامی تاگانروگ را تلافی می‌کنیم

تولید نفت ایران 37 هزار بشکه افزایش یافت

مجمع عمومی سازمان ملل خواستار آتش‌بس فوری در غزه شد

جاده چالوس از عصر جمعه به سمت تهران یکطرفه می‌شود

آتش‌سوزی در کالیفرنیای آمریکا هزاران نفر را وادار به ترک خانه‌هایشان کرد

پنتاگون ادعای حضور کشتی ایرانی در سواحل آمریکا را رد کرد

آلودگی هوای تهران از شنبه کاهش می‌یابد

رویترز: ترامپ در حال بررسی انتصاب گرنل به عنوان نماینده ویژه در امور ایران است

اعطای زمین رایگان به خانواده‌های دارای چهار فرزند در ایران

پادکست | رمزگشایی از شتاب اسرائیل برای نابودی ارتش سوریه

مسکو: حفاظت از تأسیسات روسی در سوریه، اولویت اصلی ماست

ترافیک نیمه سنگین در محورهای هراز و فیروزکوه

مسمومیت 9 نفر در تهران بر اثر خوردن آش‌کشک

ایران: رفتارهای رژیم اسرائیل نشان‌دهنده بی‌توجهی به قطعنامه‌های بین‌المللی است

عراقچی: همکاری فوری کشورهای منطقه برای مقابله با تجاوزات رژیم اسرائیل ضرورت دارد

مصرف گاز و برق در وضعیت اضطراری

افزایش 20 درصدی حقوق بازنشستگان و کارمندان در سال آینده

مجلس مجوز پرداخت حقوق و مطالبات بازنشستگان فرهنگی را صادر کرد

نورنما | ابری که در اندونزی به زمین افتاد مردم را غافلگیر کرد +فیلم

تصویربرداری «رویای نیمه شب» به پایان رسید

توافق جدید ایران و آژانس: گام‌های تازه در مسیر همکاری‌های هسته‌ای

چرایی و چگونگی سقوط بشار اسد

حقوق سربازان در سال 1404 مشخص شد

ریشه‌های سقوط سریع نظام سیاسی سوریه و چشم انداز آینده در کلام رهبری

قالیباف: بانک‌ها به تعهدات خود در پرداخت وام عمل نمی‌کنند

قاتل پسر نوجوان 12 ساله دستگیر شد

اکبری: ادعای سرقت از سفارت بی‌اساس است، هیچ مالی در آنجا نبود

زمان و شرایط ثبت‌نام در کنکور 1404 اعلام شد

هوای پایتخت پنج درجه سردتر می‎شود

فیفا عربستان را به عنوان میزبان جام‌جهانی 2034 معرفی کرد

فرانسه خواستار عقب‌نشینی رژیم اسرائیل از جولان شد

شاخص آلودگی در پایتخت سر به فلک کشید/ تهران آلوده‌ترین شهر جهان

کام‌بک تماشایی پرسپولیس/ سرخ‌پوشان در یک قدمی صدر قرار گرفتند +فیلم

برگزار محاکمه نتانیاهو در زیرزمین برای دومین روز متوالی

نگرانی گروسی درباره مواد هسته‌ای در سوریه پس از سقوط دولت اسد

رژیم صهیونیستی باید تجاوزات خود به فلسطین، لبنان و سوریه را متوقف کند

ترامپ خواستار آتش‌بس فوری در اوکراین شد

تصویب تأثیر معدل در کنکور از سال 1406: تغییرات جدید در نظام آموزشی

آملی لاریجانی: FATF باید به مجمع بیاید و مورد بررسی قرار گیرد

تهدید ایران با مکانیسم ماشه ثمری جز ایجاد تنش های جدید نخواهد داشت

نورنما | ویدیو های تبلیغاتی پر هزینه رو با این روش ها خیلی ارزون میسازن +فیلم

توافق جمعی بر سر نابودی سوریه/ «پروژه انگلیس و ترکیه» برای سرنگونی اسد/حمله ترکیه به سوریه

معاون رئیس‌جمهور: بخشی از بنزین مصرفی با استانداردها همخوانی ندارد

X
آگهی تبلیغاتی